neyimvarki
New member
Değerli taşlar arasında en yüksek sertliğe sahip olan elmasa dünyada en çok Avustralya, Güney Afrika, Güney Amerika, Endonezya ve Hindistan gibi ülkelerde rastlanıyor. Ancak bazı değerli taşlar, elmasın ötesinde nadirlikleri ve estetik özellikleriyle daha yüksek fiyatlarla satışa sunulabiliyor. İşte elmastan daha değerli 7 doğal taş:
Tanzanit, sadece Tanzanya'nın belirli bölgelerinde bulunan nadir bir taş olup özellikle mavi ve mor tonlarıyla tanınır. Son derece nadir olan bu taş, bazı durumlarda elmaslardan daha değerli olabilir. Dengeleyici taş olarak bilinen tanzanit taşını dünyaya ABD'li bir mücevher firması tanıtmıştır.
Göz alıcı bir taş olan topaz, eğer kırmızı renkteyse elmastan daha yüksek fiyatlara satılabilir. Topaz, florlu alüminyum silikat mineralinden oluşur. Beyaz topaz, buji porseleni yapımında kullanılır. Isıya dayanıklılığı oldukça yüksektir ve pırlanta kesim yoluyla tıraşlandığında elmasla birlikte kullanılabilir.
Alexandrit, rengini ışığın altında değiştirebilen nadir bir taştır. Sarı veya yeşil krizoberiller, ışığı çok az emer ancak alexandrite taşı, kristal yapısından dolayı ışığı emme eğiliminde olan bir türdedir.
Jadeit, özellikle Uzak Doğu'da çok değerli bir taş olarak kabul edilir. Yüksek kaliteli jadeitler, nadir bulunmaları ve tarihi önemleri nedeniyle oldukça pahalı olabilir. Jadeit taşına Bursa ilinin Bektaşlar köyü yakınlarında da rastlanır. Jadeit, aynı zamanda Çinli iş adamlarının özellikle iş görüşmelerinde şans ve uğur getirmesi açısından yanlarından ayırmadığı bir taştır.
Beyaz safir, elmasın estetik özelliklerine sahip olsa da daha az bilinir. Öyle ki bazı safir türleri, elmastan daha pahalıdır. Saflığı ve sadeliği temsil eden beyaz safir, mücevher tasarımlarına renk katan çok özel ve değerli bir taştır. Yüksek sertlik oranıyla dikkat çeken safirin, kişiyi olumsuz enerjilerden koruduğuna inanılır.
Bu taş, canlı mavi ve yeşil rengiyle tanınır. Yüksek kaliteli Paraiba turmalinleri, elmaslardan daha pahalıya satılabilir. Paraiba turmalin silikat mineral sınıfına aittir. Adını 1980'lerde bulunduğu Brezilya'nın Paraiba eyaletinden alır.
Çöl gülü, doğal formu ve eşsiz yapısı ile dikkat çeker. Nadirliği ve büyüleyici görüntüsü ile değerli taşlar arasında yer alabilir. Kimyasal bileşimi kalsiyum sülfat dihidrat olan selenit, asil doğal taşlar kategorisinde yer alır. Selenit taşı, özellikle gece lambası üretiminde sıklıkla kullanılır.